Zdravé střevo = základ zdraví

střevo2

Střeva obsahují 300-500 různých druhů bakterií. Některé mikroorganismy jsou škodlivé některé jsou pro naše tělo velmi prospěšné a některé dokonce nezbytné. Zdravé střevo také úzce souvisí s imunitním systémem, duševním zdravím, náladou, kožními problémy, autoimunitními problémy a dokonce i s rakovinou. Střevo má mnoho dalších funkcí než trávit přijímané potraviny, jsou hlavním orgánem imunitního systému a zamezují prosakování toxinů do krve. Pokud má vaše střevo narušenou bariéru, pravděpodobně můžete trpět syndromem propustného střeva. Proto je velmi dobré se o naše střeva starat víc než si sami myslíme. A proto jsme pro vás připravili pár jednoduchých rad, čemu se vyhnout a co naopak do svého života zařadit.

Zdravá strava

Aby vaše střevo dobře fungovalo, je potřeba tělu dodat správnou stravu, která naše nebude zatěžovat, ale zároveň jim bude dodávat správné živiny. Vyhýbejte průmyslově zpracovaným potravinám a nahraďte ji potravinami čerstvými. Vyhýbejte se také rafinovanému cukr, ten pokud ho konzumujeme ve vysokém množství, může způsobovat záněty ve střevech a ty pak vedou k dalším onemocněním. Další nežádoucí skupinou jsou nasycené tuky. Nejlépe je konzumovat potraviny, které nebyly průmyslově zpracovány, nakupujte na menších farmách ovoce a zeleninu, kvalitní mléčné výrobky a maso. Vždyť i naši předkové věděli, že nejzdravější jsou potraviny doma vypěstované a konzumovali vždy potraviny dle sezóny.

Dostatek vlákniny

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Ta nerozpustná funguje v těle jako kartáč, který nám střeva čistí a proto je pro zdraví našich střev velmi důležitá. Vlákninu nejlépe získáme z ovoce a zeleniny a také z luštěnin. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a také pomáhá snižovat cholesterol. Tu najdeme převážně v ovesných vločkách, luštěninách a některém ovoci a zelenině.

Zdravé bakterie

Tyto zdravé bakterie podporují střevní mikroflóru a jsou důležitou částí k jejich správné funkci. Získáme je konzumací kvalitních jogurtů, kefírů, kvašené či fermentované potraviny, kysané zelí či Kombuchu. Jezte tyto potraviny alespoň třikrát týdně a vaše střeva vám poděkují.

Duševní rovnováha

Ano i to, jak se cítíme po duševní stránce, ovlivňuje naše střeva a jejich funkci. Nad míra stresu či nervových problémů, způsobuje našim střevům křeče a vysušuje střevní sliznici. Pokud se naše střevo zdravě nevyprazdňuje, přibývají v nich toxiny, které nám způsobují zdravotní problémy. Snažte se vyvarovat nadměrnému stresu a různých stresových situací, které jsou mnohdy zbytečné a k ničemu dobrému nevedou. Buďte nad věcí a snažte se problémy řešit v klidu a z rozvahou.

Pohyb

Pravidelný pohyb pomáhá rozhýbat střeva a tím zabráníte nechtěné zácpě. Stačí chůze hodinu až dvě denně. Nadměrný pohyb, stejně jako nad míra stresu, znamená snížení přísunu krve do střev a tvorby trávicích šťáv a tím se může zhoršit střevní mikroflóra. Jak se říká všeho s mírou!

Pitný režim

Správné dodržování pitného režimu je pro naše střevo velmi důležité. Ne nadarmo se říká voda, voda, voda – ta pro náš organismus představuje důležitou roli. Ať už pijete vodu či bylinné čaje anebo čerstvé šťávy. Vždy je tekutina pro naše střevo velmi důležitým článkem. Není podstatné dodržovat tabulkové dodržování, ale dbát na dostatečné zavodnění organismu. Vyhněte se sladkým limonádám čí slazeným nápojům, vaše tělo to ocení. Protože nadměrné slazené nápoje poškozují střevní mikroflóru a mají mnoho dalších negativních účinků , proto se jim raději vyněte.

 

A jedna rada na závěr? Věnujte se potravinám, které do vašeho jídelníčku a života zařazujete, ne vše, ať se zdá prospěšné vašemu organismu, nemusí být to pravé. Proto hledejte sami v sobě, co vašemu organismu prospívá a co vám svědčí. Každé tělo je jiné a každému tělu prospívá něco jiného. Ale pamatujte na to, že ZDRAVÉ STŘEVO= ZÁKLAD ZDRAVÍ.

 

 

Autor článku: Hana Svobodová

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení