ČÍM NAHRADIT CUKR PŘI HUBNUTÍ

sladidlo 2

Hubnete nebo si udržujete postavu a hledáte alternativu za běžný cukr? Dnes jsme si pro vás připravili pár tipů, čím klasický bílý cukr nahradit a nemít u toho výčitky. Některé alternativy se dají použít za tepla i za studena, některé jen za tepla nebo jen za studena. I v redukci můžeme mlsat, aniž bychom měli mít výčitky. Vždy je to o vyvážené stravě. A mlsat se dá i zdravě!

Cukry dělíme na vhodné a nevhodné. Vhodné cukry jsou našemu zdraví prospěšné a nalezneme je v ovoci, zelenině, luštěninách, ořechách , semínkách , celozrnných potravinách atd. Nevhodné cukry našemu tělu ubližují a zatěžují a jsou obsaženy ve sladkých nápojích, ovocných džusech, bílém pečivu, sušenkách, sladkostech, chipsech, zmrzlině a jiných průmyslově zpracovaných potravinách.

Pojďme si nejprve uvést jaký je rozdíl mezi klasickým bílým cukrem a přírodním cukrem.

Přírodní cukr - neprošel průmyslovou úpravou, tudíž je zdravější variantou při slazení a mezi tyto přírodní cukry se řadí například: med, sušené ovoce, třtinový nerafinovaný cukr či melasa. Mimo sacharidů obsahují i prospěšné minerály a vitamíny, které jsou pro naše tělo prospěšné a lépe využitelné.

Bílý cukr – je průmyslově zpracovaný, tudíž obsahuje pouze čistou formu sacharózy, která je složena pouze z glukózy a fruktózy, které neobsahují žádné minerály ani prospěšné látky pro naše tělo.

Teď si pojďme uvést zdravější alternativy cukru, které seženete v každém obchodě či u vašeho souseda.

Stévie – je čistě přírodní surovina. Stévie je skoro bez kalorií a je sladší než samotný cukr. Nezvyšuje cukr v krvi, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, snižuje únav, má nízkou energetickou hodnotu. Zbraňuje tvorbě zubnímu kazu. V kuchyni ji můžete použít k vaření i pečení. Seženete ji jak v tekutém tak v sypkém stavu. Tím, že je stévie mnohonásobně sladší, si proto dávejte pozor, abyste do svých pokrmů dávali menší množství než je uvedeno v klasickém receptu, kde je obsažen bílý cukr.

Med – roli sladidla zastane velmi dobře a ještě má spoustu benefitů. Díky obsažené látce Acetylcholin snižuje krevní tlak, dextriny, které jsou v něm obsažené pomáhají hojit poraněnou sliznici, usnadňuje vykašlávání při nemoci. Má dobré účinky na zažívací ústrojí a léčí poruchy krevního oběhu. V kuchyni ho využívejte převážně ve studené kuchyni, na tepelnou úpravu se nehodí, ztratil by všechny svoje benefity. Jednoduše dochuťte váš jogurt, lívance, palačinky aj.

Javorový sirup – má mnoho zdraví prospěšných látek, nízký obsah sacharózy. Má ořechovo-medovou chuť. Obsahuje spoustu vitamínů a kyselinu listovou. Použít jej můžete bez obav do všech pečených receptů, do čaje a kávy, do kaší a dalších pokrmů.

Xylitol – tento cukr se vyskytuje v malinách, jahodách a ve většině bobulovitém ovoci jako součást rostlinné hemicelulózy. Je stejně sladký jako běžný cukr, ale má dvě třetiny méně kalorií. Je tedy nejlepším kandidátem za záměnu klasického cukru. Má nízký glykemický index, podporuje růst střevní mikroflóry. Využijete vlastně všude, kde byste použili běžný cukr, ať už v teplé či studené kuchyni. Jen si dejte pozor, ve větším množství může být projímavý. Stejně použitelný je i ERYTHRITOL

Datle – tyto plodiny představují výborný zdroj vitamínů, pozitivně ovlivňují kvalitu vlasů a nehtů, dodávají tělu energii. Obsahují kyselinu pantotenovou, která podporuje soustředění, stará se psychickou i fyzickou kondici. Využít je můžete v syrovém stavu, tak i v sušeném stavu. Většinou se s nimi v požití v kuchyni setkáte v RAW kuchyni.

Čokoláda – i když se mnozí čokolády bojí a odjakživa jim bylo říkáno, že po čokoládě ztloustneme, opak může být pravdou. Pokud zvolíte opravdu kvalitní vysokoprocentní čokoládu, tak ba naopak má i skvělé účinky na naše tělo. Je skvělým antioxidantem, má protizánětlivé účinky a je zdrojem vlákniny. Zlepšuje dobrou náladu. Nejlepší je ji jíst samotnou, kde vynikne její chuť, ale můžete si ji přidat do snídaňových pokrmů, do dezertů i na polevu.

Kokosový cukr – podporuje pomalejší přísun energie a tím zabraňuje na jednémstraně k vysokému nárůstu cukru v krvi a na straně druhé k jeho rychlému poklesu na minimum. Je to velmi vyvážené sladidlo. Má karamelovou chuť, má jemnou a sladkou vůni. Používá se do dezertů a má stejnou sladivost jako běžný cukr.

Záměn za běžný cukr je nespočet, ale dobře vybírejte, čtěte a hledejte sami různé alternativy. Dnes jich na internetu naleznete nespočet.

 

 Autor článku: Hana Svobodová

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení