LOW CARB: NEVĚŘTE MÝTŮM

asparagus-gaac89dd96_1280

Mýty hýbou světem! Zvlášť týkají-li se diet. Jenže jak si ve změti protichůdných informací, kterými je zaplavený internet vybrat tu, která povede ke kýženému cíli, aniž by bylo v ohrožení vaše zdraví?

O Low Carb dietách už bylo napsáno mnoho, zejména mnoho děsivého. Stanovit, že se alespoň 20 procent informací, utvářelo na reálném základu, by bylo příliš optimistické. Metabolické poruchy, hormonální disbalanc, trvalé poškození ledvin, únava, bolest hlavy i vyčerpání. To jsou jen náhodné symptomy, které by vás od ketodiety tohoto druhu měly odradit. Je však potřeba podotknout, že tyto důsledky by vás patrně neminuly ani při jiném dietním režimu, který se bez základních znalostí a uvážení rozhodnete dlouhodobě aplikovat.

Bez sacharidů? Přibrzděte…

V souvislosti s Low Carb se často zmiňuje úplná absence sacharidů, to však není pravda. Cukry se zcela nevynechávají, jak je mylně vykládáno, ale pouze se výrazně eliminuje jejich množství na omezenou dobu, kdy je to žádoucí. Cukry si totiž tělo obvykle ukládá do jater a svalů, při omezeném příjmu sacharidů je nuceno tyto zásoby nejprve spálit, a pak se začne rozbourávat tukovou tkáň, za vzniku ketolátek. Ty pak vytvářejí nový zdroj energie pro svaly, ale i třeba mozek, a dochází k redukci přebytečné vody (i ta je vázána na glykogen) a tuku. Výsledky u Low Carb diety se dostavují velmi rychle a za předpokladu, že není vynechána ani stabilizační fáze, i trvale a bez jo-jo efektu.

Něco na začátek

Zpočátku je vhodné zaměřit se na nízkosacharidovou dietu, kde je nastavení sacharidů kolem 10 % denního příjmu a poté přejít k jídelníčku s vyšším obsahem. Oba jídelníčky jsou k dispozici na BW jídelníček zdarma. Obdržíte jej po vyplnění krátkého formuláře. „Low carb při správném dodržování nastartuje metabolismus, zlepšuje kondici pleti, stabilizuje krevní cukr a zlepšuje psychiku. Nedoporučujeme v těhotenství, kojení a při chronických zdravotních problémech,“ upozorňuje certifikovaný výživový poradce Petr Svačina a dodává: „Vhodné je držet Low Carb krátkodobě, a pak pomalu přejít na stravu, kde zachováte vhodné rozložení poměru kvalitních sacharidů, dostatek bílkovin a tuků a tím zabráníte jojo efektu.“