Potraviny, které nám dodájí energii

potraviny_enetgie2

Energie je základem zdravého a aktivního života. V dnešní době, kdy bychom potřebovali, aby měl den více jak 24hodin, to platí dvojnásob. Někdy se i po ránu budíme unavení a bez energie do dalšího dne. Často sami nevíme, čím to může vše být. Zkuste se zamyslet nad tím, z čeho všeho můžeme dostat energii, ale tak, aby nám vydržela a my se cítili svěží po celý den. Není to káva, energetické nápoje ( ty jsou zdravý škodlivé, plné cukru a hlavně nás povzbudí jen na chvíli), ale je to hlavně o stravě. Co jíme, to do našeho těla dostáváme a tím se odráží celý náš den. Pojďme si uvést pár příkladů potravin, které nám energii dodají a zanechají ji po celém dnu.

Ovesné vločky

Po ránu vás nejlépe nakopnou ovesné vločky. Ovesné vločky jsou bohaté na vápník, draslík, hořčík ,vitamin B, E, vlákninu a další živiny, které umí bojovat s únavou a stresem.

Pokud pravidelně konzumujete potraviny, které mají zvýšený obsah draslíku – ty pomáhají proti mentální a chronické únavě. Oves není jen zdroj energie pro vás organismus, ale pomáhá také se soustředěním, zvyšuje pozornost, mírně potlačuje deprese a celkově funguje příznivě na nervovou soustavu.

Má nízký glykemický index – tím se energie uvolňuje postupně díky sacharidům, které se dostávají do krevního oběhu. Oves upravuje zažívání a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Jak je konzumovat?

Použijte ovesné vločky do kaší na mnoho způsobů, do jogurtů či si z nich udělejte oblíbené domácí müsli.

Mandle

Jsou bohatým zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku a železa, obsahují také kvalitní bílkoviny. Pravidelné konzumování mandlí posiluje nervový systém, pomáhá proti únavě, ale také proti stresu a úzkostem, jsou také zdrojem prospěšných tuků, které umí snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Jak je konzumovat?

Dopřejte si hrst mandlí ke svačině.

Brokolice

Je plná vlákniny, kyseliny listové, vitamínu A a C, betakarotenu, draslíku a mnoho dalších významných živin. Brokolice se také řadí mezi SUPERPOTRAVINU, která je velmi silným oxidantem.

Oxidanty snižují hladinu volných radikálů a podporují celkovou obranyschopnost. Brokolice obsahuje koenzym Q10 – nedostatek koenzymu Q10 v organismu, snižuje výkonnost a únavu.

Jak ji konzumovat?

Nejvýživnější je v syrovém stavu a nebo jako příloha, kterou si připravujte v páře, neztratí tak svoji chuť a vitamíny.

Čočka

Je přirozeně bezlepková a je velmi bohatým zdrojem esenciálních kyselin, ty potřebuje naše tělo k tomu, aby je přeměnilo na potřebné bílkoviny. Čočka je bohatá na železo (vyrovná se obsahem železa masu), vápník, draslík, hořčík, zinek, vitamíny skupiny B, vlákninu, která pomáhá při zažívání. Je nízkokalorická s velmi nízkým obsahem tuků.

Druhy čočky:

· Čočka hnědá a tmavozelená

· Čočka červená

· Čočka Beluga

Jak ji konzumovat?

Čočková polévka, pomazánka, karbanátky i do salátu.

Naklíčená semínka

Tyto životabudiče si můžete vypěstovat z pohodlí domova i v zimních měsících – v těchto měsících hrozí nedostatek vitamínů. Naklíčená semena luštěnin či obilovin jsou velmi energetická a postarají se, aby hodnoty energie zůstali na vysoké úrovni. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny – nejvíce jich je obsazeno naklíčené cizrně, mungu, čočce a hrachu – obsahují vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamin E. Naklíčit také můžete slunečnicová a lněná semínka.

Z minerálu obsahují fosfor, draslík, hořčík, železo a stopové prvky.

Jak je konzumovat?

Použijte do pokrmů, salátů, nebo jen tak na chleba či jiné pečivo.

Sezamová a slunečnicová semínka

Sezamová semínka obsahují velké množství živin – bílkoviny, sacharidy, vlákninu a zdraví prospěšný olej. Z minerálů obsahují – fosfor, draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek a mangan. Je dobrým lékem na únavu, neurózy a deprese.

Podporují také sexuální energii a vitalitu.

Jak je konzumovat?

Můžete je chroupat jen tak, dát do salátů či domácího pečiva.

Slunečnicová semínka jsou jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů E a B1, hořčík, železo, vápník a fosfor. Mají sice vysokou nutriční hodnotu, ale jsou lehce stravitelná, jen se musí dobře rozkousat. Působí proti únavě, stresu, nervozitě a nespavosti.

Jak je konzumovat?

Můžeme je chroupat jen tak, dát do salátů či domácího pečiva.

Banány

Obsahují přírodní cukr, který je snadno stravitelnou formou sacharidů, pozvednou vám energii a schopnost soustředění. Obsahují vitamin A a C, a některé skupiny vitamínu B. Dále hořčík, fosfor a železo. Jsou výbornou zásobárnou draslíku – správná funkce svalů a nervů. Odstraňují únavu, snižují krevní tlak, podporují okysličení krve a vytváří pocit pohody.

Jak je konzumovat?

Konzumujte jen dobře vyzrálé žluté plody, použít je můžete do snídaňových kaší, müsli, do pečení, a mnoho dalších pokrmů.


Základem jak si udržet energii na celý den, je pestrý jídelníček. Dodržovat pitný režim, pohyb a udržet si dobrou psychickou pohodu. Zkrátka, udržte si zdravý životní styl a únava nemá šanci.


Autor článku: Hana Svobodová