Potraviny, které nám dodájí energii

potraviny_enetgie2

Energie je základem zdravého a aktivního života. V dnešní době, kdy bychom potřebovali, aby měl den více jak 24hodin, to platí dvojnásob. Někdy se i po ránu budíme unavení a bez energie do dalšího dne. Často sami nevíme, čím to může vše být. Zkuste se zamyslet nad tím, z čeho všeho můžeme dostat energii, ale tak, aby nám vydržela a my se cítili svěží po celý den. Není to káva, energetické nápoje ( ty jsou zdravý škodlivé, plné cukru a hlavně nás povzbudí jen na chvíli), ale je to hlavně o stravě. Co jíme, to do našeho těla dostáváme a tím se odráží celý náš den. Pojďme si uvést pár příkladů potravin, které nám energii dodají a zanechají ji po celém dnu.

Ovesné vločky

Po ránu vás nejlépe nakopnou ovesné vločky. Ovesné vločky jsou bohaté na vápník, draslík, hořčík ,vitamin B, E, vlákninu a další živiny, které umí bojovat s únavou a stresem.

Pokud pravidelně konzumujete potraviny, které mají zvýšený obsah draslíku – ty pomáhají proti mentální a chronické únavě. Oves není jen zdroj energie pro vás organismus, ale pomáhá také se soustředěním, zvyšuje pozornost, mírně potlačuje deprese a celkově funguje příznivě na nervovou soustavu.

Má nízký glykemický index – tím se energie uvolňuje postupně díky sacharidům, které se dostávají do krevního oběhu. Oves upravuje zažívání a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Jak je konzumovat?

Použijte ovesné vločky do kaší na mnoho způsobů, do jogurtů či si z nich udělejte oblíbené domácí müsli.

Mandle

Jsou bohatým zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku a železa, obsahují také kvalitní bílkoviny. Pravidelné konzumování mandlí posiluje nervový systém, pomáhá proti únavě, ale také proti stresu a úzkostem, jsou také zdrojem prospěšných tuků, které umí snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Jak je konzumovat?

Dopřejte si hrst mandlí ke svačině.

Brokolice

Je plná vlákniny, kyseliny listové, vitamínu A a C, betakarotenu, draslíku a mnoho dalších významných živin. Brokolice se také řadí mezi SUPERPOTRAVINU, která je velmi silným oxidantem.

Oxidanty snižují hladinu volných radikálů a podporují celkovou obranyschopnost. Brokolice obsahuje koenzym Q10 – nedostatek koenzymu Q10 v organismu, snižuje výkonnost a únavu.

Jak ji konzumovat?

Nejvýživnější je v syrovém stavu a nebo jako příloha, kterou si připravujte v páře, neztratí tak svoji chuť a vitamíny.

Čočka

Je přirozeně bezlepková a je velmi bohatým zdrojem esenciálních kyselin, ty potřebuje naše tělo k tomu, aby je přeměnilo na potřebné bílkoviny. Čočka je bohatá na železo (vyrovná se obsahem železa masu), vápník, draslík, hořčík, zinek, vitamíny skupiny B, vlákninu, která pomáhá při zažívání. Je nízkokalorická s velmi nízkým obsahem tuků.

Druhy čočky:

· Čočka hnědá a tmavozelená

· Čočka červená

· Čočka Beluga

Jak ji konzumovat?

Čočková polévka, pomazánka, karbanátky i do salátu.

Naklíčená semínka

Tyto životabudiče si můžete vypěstovat z pohodlí domova i v zimních měsících – v těchto měsících hrozí nedostatek vitamínů. Naklíčená semena luštěnin či obilovin jsou velmi energetická a postarají se, aby hodnoty energie zůstali na vysoké úrovni. Klíčky jsou bohaté na bílkoviny – nejvíce jich je obsazeno naklíčené cizrně, mungu, čočce a hrachu – obsahují vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamin E. Naklíčit také můžete slunečnicová a lněná semínka.

Z minerálu obsahují fosfor, draslík, hořčík, železo a stopové prvky.

Jak je konzumovat?

Použijte do pokrmů, salátů, nebo jen tak na chleba či jiné pečivo.

Sezamová a slunečnicová semínka

Sezamová semínka obsahují velké množství živin – bílkoviny, sacharidy, vlákninu a zdraví prospěšný olej. Z minerálů obsahují – fosfor, draslík, sodík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek a mangan. Je dobrým lékem na únavu, neurózy a deprese.

Podporují také sexuální energii a vitalitu.

Jak je konzumovat?

Můžete je chroupat jen tak, dát do salátů či domácího pečiva.

Slunečnicová semínka jsou jeden z nejbohatších zdrojů vitamínů E a B1, hořčík, železo, vápník a fosfor. Mají sice vysokou nutriční hodnotu, ale jsou lehce stravitelná, jen se musí dobře rozkousat. Působí proti únavě, stresu, nervozitě a nespavosti.

Jak je konzumovat?

Můžeme je chroupat jen tak, dát do salátů či domácího pečiva.

Banány

Obsahují přírodní cukr, který je snadno stravitelnou formou sacharidů, pozvednou vám energii a schopnost soustředění. Obsahují vitamin A a C, a některé skupiny vitamínu B. Dále hořčík, fosfor a železo. Jsou výbornou zásobárnou draslíku – správná funkce svalů a nervů. Odstraňují únavu, snižují krevní tlak, podporují okysličení krve a vytváří pocit pohody.

Jak je konzumovat?

Konzumujte jen dobře vyzrálé žluté plody, použít je můžete do snídaňových kaší, müsli, do pečení, a mnoho dalších pokrmů.


Základem jak si udržet energii na celý den, je pestrý jídelníček. Dodržovat pitný režim, pohyb a udržet si dobrou psychickou pohodu. Zkrátka, udržte si zdravý životní styl a únava nemá šanci.


Autor článku: Hana Svobodová

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení