PEČIVO A HUBNUTÍ

pečivo 2

Mnoho z nás si nedovede představit život bez pečiva. Ale poslední dobou je pečivo v řešení, zda se k hubnutí vůbec hodí a nebo zda jde hubnout i s pečivem. V dnešním článku se na to podíváme a možná budete i překvapení.

Důležitou roli hraje kolik pečiva za den sníte a také v jaké kvalitě. Pokud budeme konzumovat kvalitní pečivo, může být pro nás naopak i přínosem v podobě kvalitní vlákniny, které naše tělo mívá většinou nedostatek. Dále také můžou obsahovat některé vitamíny, minerály a další tělu prospěšné živiny. Je ovšem důležité si pečivo vybírat a vědět co je v něm obsaženo. A jak si takové pečivo vybrat? Dnešní supermarkety jsou nabité neskutečným množstvím pečiva, jen si vybrat to správné.

Ve většině případech je u každého pečiva napsáno, z čeho je upečeno. Pečivo se dělí na jedno druhové a více druhové. Jedno druhové pečivo je vyrobeno pouze z jednoho druhu obiloviny což u nás je pšenice nebo žito. Více druhové pečivo je vyrobeno z vice druhů obiloviny.

A jak vybrat správné pečivo, když redukujeme naši váhu? Pojďme se na to podívat. Rozhodně nepochybíte, když budete vyhledávat pečivo s názvem „ CELOZRNNÉ “. Toto pečivo je vyrobeno z celozrnné mouky tzn. tato mouka vznikne pomletím celého obilného zrna, které není zbaveno povrchových slupek a klíčků, jakž je to u bílé mouky. Dávejte si také pozor na různě označená pečiva jako jsou například cereální, tmavé, více zrnné, sice může být nutričně lepší než bílé pečivo , ale může být také dobarvováno karamelem, nebo praženými obilovinami. Celozrnné pečivo má barvu spíše tmavší, šedobéžový až lehce nahnědlý, ale nikdy ne úplně tmavé. Pokud ve vašem obchodě neseženete celozrnné pečivo, sáhněte raději po žitném, tím také nic nezkazíte.

Můžete také sáhnout po knäckebroty, které jsou vyrobeny z žitné mouky.

Poslední dobou je moderní i pečení doma z kvásku. A co myslíte, je toto pečivo vhodné při redukci? Nejčastěji z kvásku pečeme domácí kváskový chléb. Výhodou je, že většinou vyrobený z žitné mouky, další výhody má samotný kvásek, kde při fermentaci (kvašení) ovlivňuje výsledné složení pečiva a nese sebou několik výhod. Výhodou je, že kváskový chléb je lehce stravitelný, protože díky fermentaci jsou v něm obsaženy mikroorganismy a jejich enzymy, které se v kvásku přirozeně množí. Zkrátka se nemusíte kváskového pečiva bát.

Čemu se ale během redukce raději vyhýbejte a nebo ho konzumujte velmi s rozvahou a to je semínkové a lowcarb pečivo. Jsou převážně vyrobené z různých semen, ale počítejte s tím, že tím do sebe dostanete nemalé množství tuku.

Nebojte se tedy do svého hubnoucího jídelníčku zařadit pečivo, ale vždy přemýšlejte kolik a jaké pečivo konzumujete. Nezapomínejte si k pečivu přidat bílkovinu či nějaký tuk. Zkuste si pečivo raději upéct sami doma, budete vědět z čeho pečivo je a nebudete muset přemýšlet co vše je v něm obsaženo. A když zrovna nenarazíte na žitné či celozrnné pečivo, nemějte strach, když občas sníte i pečivo z klasické mouky, vaše tělo se na vás zlobit určitě nebude a když k tomu budete mít vyváženou stravu, pak se bát opravdu nemusíte.

Autor článku: Hana Svobodová

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení