Detoxikace je proces, jimž se tělo zbavuje jedovatých ( toxických) látek, anebo je zneškodňuje. Samotná detoxikace má pomoci organismu zbavit se toxinů dříve než začnou organismus narušovat fyziologické procesy. Ve skutečnosti zbavuje od jedů náš trávicí systém jehož správné fungování je pro organismus zásadní. Hlavním místem detoxikace jsou játra. Umožňují, aby se nežádoucí látky, nerozpustné ve vodě, převedly do formy rozpustné a tím se mohly vyloučit z těla ven. Činnost jater nemůže suplovat žádný jiný orgán a na činnost jater navazují orgány vylučovací, což jsou ledviny a kůže.
Již naši předkové věděli, že pravidelnými ¨očistnými ¨kůrami si zajistí dobrou fyzickou i duševní kondici a proto drželi pravidelný půst. DETOXIKACE organismu příznivě ovlivňuje naše zdraví, krásu a celkovou funkci těla.
Teď na jaře jsou bylinky nejsilnější a proto je nejlepší začít s detoxem právě nyní. Víte, které byliny vám pomohou váš organismus nastartovat? Máme pro vás pár rad, které hledat a co si z nich připravit. Pokud se rozhodnete bylinky sami sbírat, vybírejte si čistá místa na loukách či zahradách a sbírejte jen zdravé a mladé listy či květy bez známek poškození.
Pampeliška lékařská ( Smetanka lékařská)
Tuto hojně rozrostlou bylinu najdete snad všude na jaře, kam se podíváte. Z této byliny můžete využit všechny její části – květ, listy i kořen. Pampeliška odstraňuje toxické látky z jater a povzbuzuje čistící schopnosti ledvin. Také ovlivňuje žlučník, stimuluje metabolismus, čistí krev a tím srovnává hladinu cukru v krvi. Je také prospěšná našemu zažívání, posiluje činnost slinivky břišní, má protizánětlivé účinky. Její diuretické účinky pomáhají při hubnutí a detoxikaci těla.
Detoxikační čaj:
2 lžičky sušeného kořene zalijte 250ml vody a přiveďte k varu, nechte ještě dvě minuty povařit a pak sundejte z plotny. Přiklopte a nechte 15 minut louhovat. Po té scedíme a tento odvar můžeme pít vlažný 2x denně.
Kopřiva dvoudomá
I tuto bylinu najdete snad všude a na jaře je jich všude spousta. Mladí lístky mají teď z jara největší sílu. Sbírají se mladé listy kopřiv, ze kterých si můžete připravit čaj, ale můžete je využít i do smoothie nápojů, udělat si z nich polévku, salát či přidat do velikonoční nádivky. Tato bylina pomáhá vyplavovat toxiny z ledvin, čistí krev, podporuje funkci jater a funkci močového měchýře. Pomáhá také při kožních problémech, při diabetes Ale dejte si pozor a užívejte kopřivu v časových intervalech maximálně po dobu 2 týdnů a pak vynechat. Kopřiva totiž snižuje tlak.
Polévka z kopřiv:
2lžíce másla, 2 cibule, 3 brambory, 2 stroužky česneku, 800ml zeleninového vývaru, 200ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 1 špetka muškátového oříšku, 180g mladých kopřiv ( 6 hrstí).
Kopřivy omyjeme, a spaříme horkou vodou přes sítko- po té přelijeme studenou vodou. Na másle osmahneme cibuli, přidáme na jemno nakrájený česnek a necháme chvilku rozvonět. Po té zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nakrájené brambory a vaříme do měkka. Přidáme kopřivy. Tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka, přidáme smetanu na zjemnění, ochutíme solí a pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Lopuch větší
Tuto bylinu najdeme také všude, většinou ji považujeme za plevel a ze svých zahrad ji raději odstraňujeme, ale málokdo ví, že tato rostlina má léčivé účinky. Nejpoužívanější částí této byliny je kořen. I když se kořen sbírá od září do října, na jaře získává největší sílu a můžete ho sbírat i začátkem jara, než vyžene listy. Kořen lopuchu obsahuje inulin, slizy, třísloviny, hořčiny, pryskyřice, tuky a minerály. Díky diuretickým účinkům je detoxikační, pomáhá od lymfatického přetížení a otokům. Dále podporuje také růst vlasů, snižuje krevní tlak, pomáhá při revmatismu, dně, s problémy trávení a chrání naše tělo před napadením bakteriemi a infekcemi, které způsobují průjmy.
Lopuchový čaj na povzbuzení
Lžíci nasušeného a nařezaného kořene lopuchu zalijte 500ml vody a nechte 10 minut odstát, po té přiveďte k varu a zhruba 5 minut vařte. Po té scedíme a pijeme vlažný.
Bříza bělokorá
Bříza je strom, který se u nás vyskytuje hojně a nejkrásnější pohled na rozkvetlém jaře je březový háj. Ne nadarmo naše babičky mívaly lavičky pod břízou, kam si chodili pro rady. Tato bylina se sbírá velmi rychlé, přibývá na objemu a snadno se suší. Sbíráme mízu, listové pupeny a mladé lepkavé lístky. Míza se získává navrtáním kmene ve výšce zhruba asi 1,5m nad zemí, do navrtaného otvoru se vkládá žlábek, po kterém míza stéká do nádoby. Pupeny se sbírají nejšetrnějším způsobem sbírají z čerstvě poražených stromů a nejlepší na sušení jsou umělým teplem. Mladé lepkavé lístky břízy sbíráme hned po vypučení a jen ze zdravých větviček. Sušíme je na 35 stupňů v umělém teple nebo v polostínu, usušené listy mají tmavě zelenou barvu a lehce se lámou. Sušené listy povzbuzují metabolismus, jsou vhodné k očistným kúrám a k odvodňování. Většinou se přidávají do čajových směsí, které jsou určeny k podpoře hubnutí a zmírnění celulitidy. Také se řadí k léčivým bylinám na močové cesty a problémy s ledvinami. Harmonizují činnost slinivky a sleziny a také harmonizují hladinu cholesterolu v krvi. Zevně můžeme výtažky z břízy využít i na vlasy.
Nálev z březových lístků
Březové lístky zalijeme vodou pod bodem varu a necháme louhovat 15-20 minut poté můžeme pít 2-3 šálky denně. Nálev má světloučce žlutavé odstíny a příjemnou vůni.
Jarních bylin na detoxikaci našeho těla najdeme spousty, my jsme pro vás vybrali ty nejčastěji používané a lehce se najdou v přírodě, protože je zná skoro každý.
Máte i vy nějaké osvědčené tipy na detoxikaci organismu? Napište nám.
Autor článku: Hana Svobodová