Zdravé alternativy potravin
Dnešní trh nám dává možnost, abychom s jídlem experimentovali. Objevovali nové možnosti, zdravější, přívětivější pro vaše zdraví, nebo se vraceli zpět ke kořenům, vzkřísili staré recepty a inovovali je. Všichni moc dobře víme, že zdravější jídlo je takové, které si připravíme sami doma. Jenže ne každý má v dnešní době čas si denně doma vařit a tak se uchylujeme ke kupování potravin, které nám přípravu ulehčí. Bohužel ale doma často skladujeme potraviny, které se zdravotním životním stylem nedá srovnat.
CO VŠE MŮŽEME V NAŠÍ KUCHYNI NAHRADIT?
Pokud chcete přejít na zdravější stravování a hledáte cesty, kterými se dát, začněte se zdravými alternativami některých potravin. Je několik základních surovin, které má doma ve spíži skoro každý. Bohužel mnoho lidí neví, že ač si je koupili v dobré víře, že dělají dobrou věc ro své zdraví, opak je pravdu. Některé potraviny, u kterých si myslíme, že jsou zdravějšími alternativami, nejsou nezdravé, jen například nemají takový obsah vitamínů a minerálů, jako nabízené alternativy. Nebojte se vyhledávat různé alternativy potravin, experimentovat ve vaření. Můžete totiž překvapit sami sebe a zažít nebe v hubě.
Pojďme si uvést několik alternativ zdravějších potravin na daných potravinách.
BÍLÉ PEČIVO VYMĚŇTE ZA CELOZRNNÉ ČI ŽITNÉ
Celozrnné pečivo obsahuje totiž také spoustu vlákniny, která upravuje zažívání, podílí se na vázání toxinů přijatých potravou, zabraňuje náhlému kolísání krevního cukru a zajišťuje delší pocit nasycení. Celozrnné obiloviny patří mezi bohaté zdroje cenných látek. Ukrývají především vlákninu, vitamíny skupiny B, zinek, železo, hořčík a mangan. Celá zrna jsou dále bohatá na bílkoviny a antioxidační látky, jako jsou kyselina fytová, kyselina ferulová a lignany.
OCHUCENÝ JOGURT VYMĚŇTE ZA POLOTUČNÝ ČI ŘECKÝ BÍLÝ JOGURT
Mnoho firem uvádí na trh ovocní jogurty se sloganem, že obsahují skutečné ovoce. Místo toho firmy (ne všechny) používají ovocné šťávy, dřeně nebo koncentráty ovocných šťáv. Ačkoli původem je ve všech případech ovoce, živin, které kdysi toto ovoce obsahovalo, už v jogurtu bude opravdu málo. Pokud ještě něco zůstalo, ztratí se to v procesu zpracování. Takže ostatně vše, co zbyde, je ovocný cukr a z toho, co měla být původně svačina, se rázem stane dezert. Proto hledejte alternativy v bílých jogurtech, které si můžete sami doma ochutit například ovocem, vločkami apod. Rázem se z vašeho “ obyčejného bílého jogurtu” stane skvělá zdravá bomba pro vaše tělo.
SALÁMY, ŠUNKY A JINÉ UZENINY S NÍZKÝM %MASA VYMĚŇTE ZA ŠUNKY NEJVYŠŠÍ JAKOSTI ( 90% MASA)
Šunka, salám, slanina a párky, tyto zpracované masa si to umí představit jen málokdo. Hlavním problémem u těchto potravin je, že obsahují konzervační látky zvané nitráty. Ty se do nich přidávají proto, aby se zabránilo růstu bakterií, také mají prevenci proti zkažení a dodávají jídlu barvu i chuť. Tyto potraviny mohou mít také velmi vysoký obsah soli a nenasycených tuků. Když si je dáte jednou za čas, zase takový problém to nebude, ale zkuste je raději vyměnit za kvalitní! Nejlepší je při koupi těchto potravin sledovat jejich složení, hlavně také, aby obsahovali co nejvíce masa (80-90%), obsahovali co nejméně konzervačních látek apod. Proto je fajn, když si najdete nějakého domácího řezníka, který vlastní řeznictví, kde víte, že má čerstvé maso i kvalitní uzeniny. Můžete také uzeninu vyměnit za maso, které můžete různě upravovat.
OVOCNÉ DŽUSY VYMĚŇTE ZA VODU S ČERSTVÝM OVOCEM NEBO FRESH DŽUS
Z ekonomických a logistických důvodů se drtivá většina džusů vyrábí z koncentrátů. Uvedeme si to na příkladu - 100% pomerančový džus ( z koncentrátu). V pěstitelské zemi se sklidí pomeranče, ze kterých se získá pomerančová šťáva. Z té šťávy se odstraní voda = zůstane tak pomerančový koncentrát. Ten se zabalí do plastových pytlů, které se v barelech zamrazí pro snadnější převoz do cílové destinace, kde se po té dále zpracovává na džus, který si koupíme v obchodě. Takže není lepší tyto džusy například vyměnit za fresh, které si z ovoce vyrobíme doma? Popřípadě si do džbánu s vodou dodáme čerstvé ovoce dle naší chuti, mátu či led a hned máme skvělé a zdravé osvěžení? Přemýšlejte nad tím, co vše díky kupovaným nápojům (kde ani pomalu nevíme celé složení) do svého těla dostáváme.
KLASICKOU SŮL VYMĚŇTE ZA MOŘSKOU ČI HIMALÁJSKOU
Sůl se všeobecně používá příliš. Mnoho lidí se jí ale i bojí, protože za ní automaticky vidí sodík, o kterém se toho dost napsalo. Ne všechna sůl je špatná!! Ačkoli bílá stolní sůl také pochází z mořské soli, většinou bývá ochuzena o přirozeně se vyskytující minerály, které se ztrácejí v průběhu zpracovávání soli. Právě proto bývá doplňována různými aditivy, také se můžete setkat s případy, kdy je sůl bělena. Proto je lepší klasickou sůl vyměnit za buďto přírodní mořskou sůl nebo himalájskou. Jsou sice dražší, ale v kuchyni je určitě oceníte.
OCHUCENÉ OMÁČKY VE SKENIČCE VYMĚŇTE ZA DOMACÍ
Jsou sice populární a plné lákajících chutí, ale jejich složení už tak skvělé úplně není. Nejen, že většině případech jsou tam obsažena rajčata a chilli, ale také nadmíra cukru, soli a různých konzervantů, které prodlužují životnost této pochutiny. Jsou zde také obsažena barviva, aby lahodila oku i chuti. Není proto lepší si tyto omáčky připravit raději doma? Na internetu najdete mnoho receptů, jsou sice pracnější, ale víte co jíte!!
NAUČTE SE U JÍDLA PŘEMÝŠLET!!
Zdravých alternativ je nespočet, my jsme vybrali jen ty hrstku. Důležité je u jídla přemýšlet a než něco koupíte nebo připravíte, zvažte, jak je na tom daný pokrm s ohledem na zdraví. Vždy bude možné najít celkem dostupnou a zdravější alternativu, která bude chutnat velice podobně možná i lépe, ale rozhodně bude pro vaše tělo výrazně lepší.
Autor článku: Hana Svobodová