Hubnout vyzkoušel už snad každý a kdo nevyzkoušel nespočet jídelníčků, jako by nebyl. Většina z nás si hlídá svou postavu, snaží se proto dělat maximum, ale taky se dost často stane, že jak jsme rychle začali, tak jsme také rychle skončili. Vyváženost jídelníčku je velmi důležitá, tak jako je důležité, přemýšlet nad tím, jaké potraviny jíme. Mnohé sestavené jídelníčky také uvádí, kolikrát denně byste měli jíst, to také už není tak pravda. Někdo je zvyklý jíst 5x denně a někdo zase jen 3x, i to je vše v pořádku. U většiny jídelníčků jsou porce ingrediencí udávány na váhu, někomu to vyhovuje, ale někoho to zdržuje. Jde to i bez vážení a to se vám pokusíme v našem článku popsat a zjednodušit vám vaši cestu ke štíhlejšímu a zdravějšímu já.
Základem je správné rozložení živin na vašem talíři. Víte jak rozložit části vašeho jídla tak abyste ho nemuseli vážit? A aby daná porce byla vyvážená? Je to jednodušší než si myslíte. V každém jídle bychom měli mít podíl bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny i mikroživin. Nejčerstvější a co nejpřirozenější potraviny našemu tělu dokáží často samovolně snížit energetický příjem a spontánně začneme hubnout. Pojďme si říct jak by měl vypadat správně sestavený talíř tak, abyste nemuseli jídlo vážit.
¼ talíře by měly tvořit bílkoviny – vybrat si můžete hned z několika variant. Z mas si vybírejte především bílá masa jako jsou ryby, drůbež, mořské plody, vejce , mléčné výrobky, luštěniny, rostlinné alternativy mas – tofu, tempech, sojové maso.
¼ – ½ talíře by měly tvořit sacharidy (záleží také fyzické námaze) – vybírejte převážně z kvalitních zdrojů jako jsou pseudoobilniny (quinoa, pohanka, amarant), brambory, batáty, rýže, bulgur, kuskus, celozrnné těstoviny, ovesné vločky, celozrnné pečivo.
½ talíře by měla tvořit zelenina (můžete kombinovat zeleninu i ovoce) udělejte si jednoduchý salát s různými druhy zeleniny, nebo můžete použít i opékanou či grilovanou zeleninu nebo můžete s kombinovat s ovocem. Dbejte však na to , aby jste do sebe dostali za den minimálně 400g zeleniny a 200g ovoce.
Tuky jsou převážně obsaženy v bílkovinách tudíž na ně nemusíme brát úplně zřetel.
Hlavně dodržujte dostatečný pitný režim neslazenými nápoji, čaji atd. Ty nemají skoro žádné kalorie.
A pokud si nejste jisti, kolik a nebo jak velkou porci daného jídla byste měli na svůj talíř dát, i zde je velmi jednoduchý návod, jak si porci každého jídla dát na talíř bez vážení. Toto pravidlo je velmi jednoduché a zvládne ho opravdu každý. Postačí nám k tomu naše dlaň a to je vše. Tak pojďme na to!
Dlaň bílkovin – 1 dlaň bílkovin odpovídá zhruba 20-30gramům bílkovin jako například 80-120 gramů tepelně upraveného masa, ryb či rostlinných náhražek mas, 2 vejce nebo kelímek jogurtu.
Hrst sacharidů – 1 hrst sacharidů odpovídá 20-30gramům sacharidů a je to například 100-130 gramů vařené přílohy, menší kus pečiva nebo normální plátek chleba.
Palec tuků – 1 palec tuků odpovídá zhruba 7-12 gramům tuku a je to například palec másla, ořechů, avokáda
Pěst zeleniny – 1pěst zeleniny odpovídá zhruba 100-130 gramům jakékoli zeleniny či zeleninového salátu.
Můžeme si ukázat jak by přibližně mohlo vypadat jídlo ženy, když bychom to přepočítali na tyto jednoduché zkratky místo vážení porcí.
4-6 dlaní bílkovin, 4-6 hrstí sacharidů, 4-6 palců tuku, 4-6 pěstí zeleniny
4 porce od všeho = 4 jídla za den = cca 1500 kcal
A jak je to zhruba u mužů?
6-8 dlaní bílkovin, 6-8 hrstí sacharidů, 6-8 palců tuku, 6-8 pěstí zeleniny
8 porcí od všeho = 4 jídla za den = cca 3000 kcal.
Nezapomínejme, že každé tělo jiné, každé tělo potřebuje individuální péči, co se stravování týče. Vždy pamatujte na potraviny, které jsou našemu tělo nepřirozenějším jezte sezónní potraviny, dobře si vybírejte kde nakupujete a jakou kvalitu poskytne jídlo vašemu tělu.
Autor článku: Hana Svobodová