CELEROVÉ LASAGNE
Ingredience :
- středně velký celer
- 100g bešamelu
- 100g parmazánu
- 150g sugo Bolognese (ragú)
- sůl, pepř
POSTUP BEŠAMEL : máslo, mandlová mouka, mléko, muškátový oříšek, špetka soli
INGREDIENCE SUGO BOLOGNESE (ragú)
- oleje extra virgin
- zelenina na základ (cibule, mrkev, řapíkatý celer)
- 300g mletého hovězího
- 2dcl červeného vína
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu/loupaných rajčat
- 0,5l vlažné vody
- 1dcl mléka - nemusí být
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
POSTUP SUGO BOLOGNESE :
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, nejdříve hovězí. Podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol. Ve vlažné vodě rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) a zalijeme tím masovou směs. Promícháme a necháme vařit alespoň 1,5-2 hodiny - doměkka. Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Celer oloupeme a nastrouháme na velké pláty (ideálně na multifunkčním struhadle na zeleninu). Plátky musíme spařit ve vroucí osolené vodě, stačí cca 4min.
Do zapékací mísy střídavě skládáme plátky celeru, ragú Bolognese, bešamel. Zopakujeme všechny vrstvy ještě jednou a zakončíme bešamelem a strouhaným parmazánem.
Zapečeme v troubě 30min na 180 stupňů, až bude parmezán dozlatova.
Recept od @podzvonarkouzvonte