Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku - recept (1)
Hovězí po burgundsku
 
 Ingredience:
- 1 kg hovězího masa (zadní)
- 100 g špeku nebo slaniny, nakrájené na proužky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 1 cibule, nakrájená na proužky
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 300-400 ml červeného vína (suché)
- 500 ml silného hovězího vývaru
- 1 lžíce rajského protlaku
- česneku
- tymiánu (ideálně čerství)
- šalotky (nemusí být, podle chuti)
- 100 g másla
- žampiony
 
Postup:
V silném hrnci na oleji opečeme špek, pak jej vyndáme a dáme stranou. Maso si nakrájíme na 5x5 cm veliké kostičky. Olej v hrnci rozpálíme na max a jen po kouscích v něm opékáme dokonale odblaněné a osušené maso. Pak ho vyjmeme a dáme ke slanině. Troubu předehřejeme na 180  °C. Další várka - v hrnci na oleji  osmahneme dohněda mrkev a cibuli. Maso a slaninu vrátíme zpět do hrnce, osolíme a opepříme. Přidáme rajský protlak - zarestujeme a vlijeme víno, které necháme chvilku vyvařit. Přidáme vývar, česnek a bylinky. Přivedeme k varu a pak vložíme do spodní části trouby. Snižte teplotu na 160°C. Tekutina v hrnci by měla celou dobu jemně probublávat. Za 3 až 4 hodiny budeme mít hotovo – až půjde maso nakrájet vidličkou. Šalotky si oloupeme a rozdělíme je na dílky podle toho, jak narostly. Na pánev dáme máslo a až začne v pánvi bublat, vhodíme cibulky a na mírném ohni je opékáme 10 minut. Průběžně je otáčíme, aby zhnědly ze všech stran. Přidáme na vetší kusy nakrájené žampiony. Za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Až houby zhnědnou, dochutíme je solí a pepřem. 
 
Recept od @podzvonarkouzvonte, 
×

Splátková kalkulačka ESSOX