Hruška v portském víně
Hrušky:
- 4 celé hrušky
- 300 ml portského vína
- 2 lžíce sladidla, které používáte
- 1 hvězdička badyánu
- 1 celá skořice skořice
- plátek kůry z bio citrónu
- špetka nového koření
- náplň do hrušek - můžete použít ořechové másla např. oříškový nugát, arašídový nugat… atd.
Košíčky:
100 g mandlové mouky
- 1 vajíčko
Krém:
- 60 g hořké vysokoprocentní čokolády
- 80 g smetany na šlehání
- 250 g mascarpone
Víno spolu se sladidlem a kořením pomalu vařte a zredukujte na 1/3 původního objemu. Sceďte.
Hrušky oloupejte, dejte do nádoby se studenou vodou, aby nezačaly hnědnout. Pomocí hrubé strany houbičky zbruste povrch každé hrušky tak, aby byla krásně hladká a zmizely stopy po škrabce. Ponořte do lázně vyhřáté na 80°C na 30 minut, nebo dokud nebudou na dotek měkké. Nechte vychladnout a následně vykrojte střed hrušek a naplňte ořechovým máslem.
Košíčky si připravíte, když se vám budou louhovat hrušky. Mandlovou mouku smíchejte s vejcem. Z tužšího těsta pomocí jemně namočených prstů vytvořte v silikonových formičkách nebo tartaletek co nejtenčí košíčky. Vložte je na 15 minut do trouby předem vyhřáté na 150 °C. Pak je opatrně vyloupněte, obraťte dnem vzhůru a vraťte dojít do vypnuté chladnoucí trouby. Vychladnuté košíčky naplňte krémem, který si připravíte. Ve smetaně si rozpusťte trochu sladidla a čokolády a vše promíchejte do hladké směsi. Tu nechte chvíli vychladnout a pak do ní po částech zapracujte mascarpone.
Recept od @podzvonarkouzvonte a @casopis_vsechno_co_mam_rada